Kategoriat
Permakulttuuri Rakentaminen Viljely

Pihasuunnitelma ja muuta permakulttuurikurssin satoa

Olen ollut kiinnostunut permakulttuurista jo kohta kymmenisen vuotta, mutta vasta viime vuosina aihe on yleistynyt niin mediassa kuin blogeissakin. Syksyllä 2018 kävin Syötävä Metsäpuutarha -kurssin, jonka perusteella totesin, että tämä on todellakin minun juttuni. Nyt keväällä 2020 koronavirus on aikaan saanut sen, että kaikki kurssit ovat käytännössä muuttuneet virtuaalisiksi. Koska matkustamista ei siis vaadittu, niin pääsin osallistumaan Permakulttuurin perusteet -kurssille. Kurssin kesto oli kaksi iltaa, ja kurssilta sain sekä hyvää tietoa, että lisäksi tehtyä meille kauan kaipaamamme pihasuunnitelman.

Pihasuunnitelma
Valmis pihasuunnitelma suoraan kierrevihosta.

Kurssin paras anti oli mielestäni suunnittelun perusteina käytettävä oleskeluvyöhykejako ja toimintojen yhdistäminen. Olemme kipuilleet tällä tontilla kasvihuoneen sijoittamisen kanssa jo muutaman vuoden ajan, koska kasvihuoneen tulee olla riittävän valoisalla paikalla ja toisaalta haluan, että sinne voi vetää vähintään jatkojohdolla sähkön, jos keväällä tarvitaan öiksi pakkasvahtia. Lisäksi sen tulee olla lähellä, jotta hoito ei unohdu.

Kipukohtana on myös ollut kompostointi, jolle niin ikään on tarvetta, ja jonka pitää olla lähellä mutta ei liian lähellä, sekä käytettävissä myös lumiseen aikaan. Permakulttuurikurssilla lamppu syttyi, ja päätin yhdistää nämä toiminnot. Komposti kasvihuoneeseen! Kasvihuone suojaa kompostia, ja se pysyy mahdollisesti helpommin toiminnassa koko vuoden. Toisaalta komposti lämmittää kasvihuonetta, jolloin kasvukausi pitenee ja se toimii lämpöpatterina kevätöinä. Talvella lumet kolataan kuitenkin huussille saakka, joten samasta polusta pienellä pistolla pääsee kompostille, jossa on taas katto päällä, jolloin kompostia on mukava käyttää. Ainakin teoriassa tämä on kaikin puolin win-win, mutta aika näyttää sitten todellisuuden, kun kasvihuonetta toivottavasti ensi vuonna päästään viimeistään rakentamaan.

Lisäksi permakulttuurikurssi tuli tarpeeseen käsitteistön osalta, koska en vielä tunne kaikkia termejä, joita artikkeleissa ja facebookin ryhmissä vilisee. No, nyt on termistö jo paremmin hallussa.

Jos Permakulttuuri noin yleisesti kuulostaa täysin uudelta termiltä, lisätietoa löydät mm, täältä: https://www.permakulttuuri.fi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *