Kategoriat
Permakulttuuri Viljely

Perunat olkikatteessa, yhteenveto

Perunoiden viljely olkikatteessa on alkusysäys kasvimaalle, jossa noudatetaan viljelykiertoa. Täältä löytyy tarkempaa tietoa rakentamisvaiheesta. Koska kyseessä oli minulle täysin uusi menetelmä, seurasin perunoiden kasvua pitkin kesää, ja tässä nyt siis seurannasta yhteenveto.

19.6.2020 Perunat ovat kasvattaneet hyvin vartta, eli alku on ainakin onnistunut. Joskin viljelyharjun reunaan istutetut perunat ovat kyllä kasvaneet enemmän.

25.6.2020 Varret ovat jo paljon komeammat. Tässä voisi näin jälkiviisaana todeta, että parempaan satoon olisi päässyt, jos olisi tässä vaiheessa lisännyt ruohokatetta perunamaalle. Jonkun verran laitoinkin, mutta sitten kiireet veivät ja suurin osa jäi kattamatta ruohosilpulla.

16.7.2020 Peruna kukkii! Mutta ainoastaan rosamunda. Siiklissä ei näy kukan kukkaa. Kävin vähäsen kaivamassa olkikatetta, mutta aika vähissä ovat vielä perunat.

11.8.2020 Ensimmäiset lehdet alkavat kellastua, mutta edelleen perunat ovat pieniä. Harjupenkin reunassa perunat ovat jo kasvaneet ja sieltä olen jo saanut kattilaankin saakka hyvää satoa. Rosamundiin on iskenyt jokin toukka, ja suurin osa on syöty. Toisaalta, siiklit ovat täysin säästyneet kun tuholaiset ovat menneet kaikki rosamundan mukuloihin. Eli ratkaisu se on tämäkin.

11.8.2020 Tässä kuvassa näkyy ruohosilpulla katettu kohta. Perunan varret ovat selvästi komeammat ja vahvemmat.

26.9.2020 Kun olkikatetta pöyhii jo lakastuneiden varsien kohdalta, löytyy pieniä perunan pesiä. Rosamundaa ei tullut ylös käytännössä lainkaan, ja satomäärä tällä menetelmällä jäi selvästi perinteistä viljelyä vähäisemmäksi. Kattamalla kunnolla heinäkuussa olisi varmasti tullut parempi sato.

Koska päällimmäinen tavoite oli kuitenkin päästä viljelykierrossa alkuun, se tavoite täyttyi. Ensi vuonna tähän penkkiin tulee papuja ja herneitä, ja perunat siirtyvät uudisraivaamaan jonnekin toisaalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *