Kategoriat
Permakulttuuri

Kesälampaat saapuivat

Korona opetti suomalaiset etätöihin ja minut siinä samalla. Ehkä paras koronan mahdollistama asia minulle oli kesälampaiden ottaminen. Kun joka tapauksessa olen kesän etätöissä Rantamäessä, lampaiden valvonta onnistuu siinä sivussa.

Ihan ilman työtä ei taaskaan selvitty, vaan rakennettavana oli katos lampaille ja lisäksi aika matka aidan tekoa. Ilmeisesti kaikki muutkin suomalaiset ovat olleet samaan aikaan aitaa rakentamassa, koska aitaverkkoja sai tosiaan hakea koiran kanssa. Ja vielä ihan konkreettisesti, kun ajoin Salon hankkijalle saakka koiranpennun kanssa että sain kerralla kaikki aitaverkot hankittua.

Uudet asukkaat saapuivat rantalaitumelle.

Kun kaikki oli valmista, saivat uudet asukkaat tulla. Ensimmäisinä päivinä laitumelta kuului aina silloin tällöin ”mää-ä-ä” mutta aika hiljaista porukkaa nämä olivat. Edustettuina olivat kaikki suomen alkuperäisrodut, ja lisäksi oli muutama risteytys. Eli porukasta löytyi kaksi ahvenanmaanlammasta, kolme kainuunharmasta, yksi suomenlammas ja yksi risteytys, yhteensä siis 7.

Ensin vähän jännitti, mutta sitten alkoi jo ruoho maistua.

Lampaiden tehtävänä on pitää reilun puolentoista hehtaarin rantalaidun puhtaana, ja vaikuttaa kasvillisuuden lajistoon. Normaalisti tässä koivikossa kasvaa valtavan pitkäksi venähtävää horsmaa, niin että pienemmät pensaat ja jopa kuusen taimet jäävät vaille valoa.

Mummo on porukan vanhin lammas, mutta yllättävän vikkelästi sekin pääsi liikkeelle kun lauma hieman pyrähteli.

Kaiken kaikkiaan lampaat ovat kyllä mukavia kesäeläimiä. Tai miksei ihan ympärivuoden-eläimiäkin, kunhan olisi vaan mahdollisuus pitää ja paikat kunnossa. Onneksi nämä uuhet eivät päädy pataan, vaan palaavat kotiin Lehtosalon luomutilalle syksyllä. Ja ensi keväänä sitten syntyy ainakin osalle porukasta uusia karitsoja.

Kuvassa Mutka, rotu kainuunharmas.

Ensialkuun lampaat karttelivat meitä uusia naapureita, mutta pussillinen kuivattua leipää sai ne lopulta lähestymään. Toivottavasti kaikki menee hyvin ja lampaat viihtyvät meillä ja tulevat tulevina vuosina uudestaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *