Kategoriat
Permakulttuuri Viljely

Viljelyharjun opit ja onnistumiset

Viljelyharjuun pitäisi keskittää pääsääntöisesti monivuotisia kasveja, mutta nyt ensimmäisenä vuonna pääpaino oli yksivuotisilla vihanneksilla. Lisäksi oli hieman juureksia ja tietenkin yrttejä. Harjujen rakentamisesta löydät lisää täältä ja kylvöistä tarkempaa juttua löytyy täältä.

Aloitetaan onnistumisilla. Ehkäpä parhaiten onnistuivat avomaankurkut, joita tuli kahdesta, verrattain myöhään istutetusta taimesta todella hyvä sato. Kastella piti, mutta avomaankurkulle lämmin rinne ja olkipatjalla köllöttely teki hyvää. Ja varmasti kate osaltaan vähensi kosteuden haihtumista.

Kukkakaali kasvoi lopulta kypsäksi alle viikossa. Ensin ei mitään, ja sitten kun seuraavaksi menet katsomaan, Boom!

Todella yllättävästi onnistui myös kukkakaali. Ostin kukkakaalin taimet heräteostoksena Lohenojan luomutilan Reko-myynnistä, eli olivat vielä luomutaimia. En ole koskaan aiemmin kasvattanut kukkakaalia, ja heti onnistui näin hyvin. Mahtavaa! Luulen kyllä, että osansa oli taimilla, jotka ovat kauppapuutarhalaatua. Samasta paikasta ostetut lehtikaalin taimet tuottivat myös lehtikaalta pitkälle syksyyn, pakkasiin saakka.

Lehtikaali”pensas”.

Myös ruusukaalit onnistuivat hyvin. Ihan alimmissa oli käynyt joku tuholainen maistelemassa päällimmäisiä lehtiä, mutta ne sai aina kuorittua pois. Ruusukaalia tulee olemaan penkeissäni jatkossakin, koska se on satoisuuden lisäksi myös komean näköinen.

Ruusukaali on vitamiinipitoisuutensa ym. ohella myös kasvimaan komeimpia kasveja.

Myös kyssäkaali onnistui hyvin, joskin en ymmärtänyt kerätä niistä satoa ajoissa, ja muutama ehti puutua ja haljeta. Jatkossa pitää kerätä kyssäkaalit hieman pienempinä, eikä ahnehtia maksimaalista kokoa.

Parsakaalit jäivät pienehköiksi. Vika oli ehkä kuivassa alkukesässä, ennen kuin saimme kastelujärjestelmät kuntoon. Tai sitten lajikkeessa.

Kyssäkaali juuri parhaimmillaan. Tämä yksilö päätyi kyllä ruokapöytään.

Kokonaisuudessaan Rantamäessä ei ole ilmeisesti liikkeellä paljon kaalin tuholaisia, kun kaalien sato onnistui hyvin. Pidin tosin kaikkia taimia tiukasti harson alla heinäkuuhun saakka, silläkin oli varmasti vaikutusta. Ja lisäksi niiden vierille oli kylvetty paljon timjamia ja istutettu samettiruusuja, joilla molemmilla pitäisi olla lukemani mukaan tuholaisia torjuva vaikutus.

Muita onnistumisia olivat takuuvarmat pavut, niitä tuli jopa yli tarpeen parhaimpana sesonkiaikana. Ei voi valittaa hyvästä sadosta, ja seuraavana vuonna papuja tuleekin sitten tämän vuoden perunamaahan. Ehkä harjuunkin saattaa muutama papu kylväytyä, varsinkin varjoisemmalla puolella ne toimivat hyvin, kunhan pääsevät ensin kasvussa alkuun.

Juureksista retiisi kasvoi hyvin ja nopeasti, ja sain satoa keskikesän salaatteihin. Retiisit oli sijoitettu siten, että niiden yläpuolella harjussa oli kurkkua tai kurpitsaa, eli kun retiisin sato on korjattu, sai yläpuolen köynnösmäisesti kasvava naapuri enemmän tilaa.

Porkkanat jäivät lyhyiksi, mutta maku oli hyvä.

Retiisin ohella ainoa kunnolla kasvanut oli porkkana. Sitäkin tuli reilusti, joskin mukana oli aika paljon haaroittuneita. Vaikka minulla oli hevosenlantaa harjun sisällä, eikä siitä kaikki ollut todellakaan kompostoitunutta, tuholaisia ei porkkanoihin tullut. Hyvää tuuria varmaankin.

Myös osa yrteistä kasvoi hyvin, ainakin persilja, tilli ja timjami. Salaatteja tuli myös paljon, joskin jäävuorisalaatti jäi liian tiheään, ja salaattikerät menivät nopeasti huonoiksi. Kokeilen kyllä jäävuorisalaattia vielä uudestaankin, jos muistaisi sitten paremmin harventaa rivin.

Jäävuorisalaattia. Joukossa kasvaa jonkun verran vehnää, jonka siemenet ovat tulleet olkien mukana.

Oppien puolelle menivät tällä kertaa molemmat kurpitsat, myskikurpitsa ja kesäkurpitsa. Kesäkurpitsa on yleensä lähes takuuvarma onnistuja, mutta nyt meni jokin vikaan. Satoa tuli yksi surkean pieni kesäkurpitsa. Myskikurpitsa kukki liian myöhään, eivätkä kukat hedelmöittyneet. Taimi kyllä kasvoi hyvin. Joten kokonaisuudessaan on kai annettava kurpitsoille toinen mahdollisuus. Myskikurpitsa pitäisi saada maahan huomattavasti aiemmin, ja suojata vaan kylmältä. Tai sitten lannoittaa taimi paremmin.

Lehtikaalia, keltaisia papuja, ruusukaaleja ja parsakaalin sivuversoja (broccolineja) matkalla lautaselle.

Juureksista onnistumatta jäi keltajuuri, josta en koko siemenpussin kylvämisestä huolimatta saanut käytännössä ollenkaan satoa. Aion kyllä kokeilla keltajuurta uudelleen, vaikka viljelykierrossa, ja tehdä vasta sitten loppupäätelmät. Myös punajuuren sato jäi vähäiseksi, mutta sekin ansaitsee uuden mahdollisuuden myöhemmin.

Harvennusporkkanoista, punajuurista ja ruusukaaleista sai hyvät lisäkkeet aterialle.

Kokonaisuudessaan vuosi oli kuitenkin enemmän onnistunut kuin epäonnistunut. Oppia tuli runsaasti, ja nyt on hyvä lähteä suunnittelemaan ensi vuoden kylvöjä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *