Kategoriat
Permakulttuuri Viljely

Viljelyharjun kylvö ja istuttaminen

Harjut olivat vihdoin valmiit, ja koska on sen verran hyviä ja lämpimiä ilmoja luvattu, uskaltauduin kylvämään ja istuttamaan toisen harjuista jo nyt. Toinen jäi vielä odottamaan, että siihen tulevat taimet ehtivät hieman kasvaa.

Puutarhani sijaitsee vyöhykkeellä 2. Kuitenkin sekä kohopenkeistä, lavakaulusviljelystä että harjuista sanotaan, että korkeammalla on jopa yhden kasvuvyöhykkeen verran edullisemman olosuhteet viljelylle. Lisäksi jo harjujen rakenteluvaiheessa niihin laitettu hevosenlanta höyrysi ja kompostoituminen oli täydessä käynnissä, joten maan lämpötila harjussa on varmasti jo yli kymmenen asteen, ja näillä keleillä todennäköisesti jo lähellä viittätoista astetta. Taimetkin ehdin totuttaa hyvin ulkoilmaan ja tuuleen, ainoastaan yksi kesäkurpitsan taimista näytti vähän huonovointiselle. Taimet ovat kyllä edelleen melko pieniä, mutta ajattelin että jos ne ovat kasvaakseen niin kyllä ne selviävät istutuksesta.

Taimet ulkoilemassa. Tammesta tuli sen verran varjoa, että eivät olleet aina koko päivää paahteessa.

Siten siis lähdin rohkeana tekemään kylvöjä. Taimista tähän harjuun tulivat ruusukaalit, parsakaalit, muutama kesäkurpitsa, timjamia, meiramia, korianteria, tilliä ja persiljaa. Perunoita oli jäänyt yli, joten niitäkin pääsi muutama harjun reunoille. Siemenistä tähän ensimmäiseen harjuun tulivat keltajuuri, porkkana, viherisipuli, pinaatti, salaatteja ja lisää yrttejä edellämainituista sekä lisäksi huiskuvuoriminttu ja aito oregano.

Kylvämisen suoritin siten, että tein ensin olkikatteeseen sopivan kolon tai alueen. Sen jälkeen laitoin alueelle pintamullan lisäksi hieman kasvuturvetta. Sitten vaan taimi tai siemenet multaan, ja kasteluvettä päälle. Kun koko harju oli käyty läpi, tein vielä erillisen kastelukierroksen. Sen jälkeen levitin ison, 3,2 x 9,4 m harson koko komeuden ylle.

Kylvettyjä rivejä harjussa. Piti ottaa muutama kuva muistutukseksi, mihin olen mitäkin laittanut.

Nyt jännittää, että ovatko taimet hengissä kun pääsen tilalle seuraavan kerran. Harson ja katteen pitäisi jonkin verran pidättää kosteutta, ja myös lämpöä. Toivottavasti Rantamäen tilan päälle eksyisi viikon aikana muutama sadepilvi, ja kasvu olisi päässyt hyvään alkuun.

Pikkutaimia istutettuna harjuun.
Harson levitys valmiiksi istutetun/kylvetyn harjun päälle.

Tulevina vuosina harju näyttää istutusvaiheessa jo ihan erilaiselle, kun monivuotiset kasvit ovat jo paikallaan. Osa istuttamistani yrteistä on periaatteessa monivuotisia, mutta usein ne eivät menesty Suomen talvissa. Jospa harju olisi riittävä lämpöpatteri ja saisin yrtit menestymään tässä, varsinkin kun joillain permakulttuuriviljelijöillä tämä on onnistunut.

Nyt siis vaan valmistaudutaan seuraavan harjun kylvöihin ja istutukseen, ja odotellaan satoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *